Sådan står du til rådighed

Det er FAK der godkender din rådighed - læs mere om betingelserne

Læs siden op

At stå til rådighed betyder at du kan og vil arbejde

Rådighedsforpligtelser for ledige dagpengemodtagere indebærer at du:

  • Bor og opholder dig i Danmark
  • Er aktivt jobsøgende og opfylder de krav, som er fastsat i dagpengereglerne.
  • Søger mindst 2 jobs pr. uge og registrerer de søgte jobs i Jobloggen på jobnet.dk.
  • Er tilmeldt på jobnet.dk og har et aktivt søgbart CV på Jobnet.dk
  • Møder op til de samtaler, du indkaldes til i a-kassen og på Jobcenteret
  • Kan overtage rimeligt arbejde med 1 dags varsel (rimeligt arbejde omfatter alt arbejde, som du kan varetage)
  • Søger konkrete stillinger, som du er henvist til af os, Jobcenteret eller en anden aktør
  • Ikke udelukkende søger sæsonarbejde, job hos en bestemt arbejdsgiver eller kun søger job i udlandet
  • Hvis du har en uddannelse/erhvervserfaring inden for et bestemt fagligt område, skal du søge arbejde inden for dette område. 

Vi kontrollerer løbende, at du opfylder betingelserne. Er du ikke tilstrækkeligt aktivt jobsøgende, kontakter vi dig for en afklaring. I nogle tilfælde vælger vi at indkalde dig til en personlig samtale i lokalafdelingen.

Manglende overholdelse af en eller flere af ovennævnte betingelser, har oftest dagpengemæssige konsekvenser, fx udelukkelse for dagpenge i en kortere eller længere periode.

Se denne vejledningsvideo om det at stå til rådighed for arbejdsmarkedet

Det koster dagpenge, hvis du ikke står til rådighed

Hvis du er ledig og ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, kan du få pålagt et såkaldt arbejdskrav.

Så husk, at du har pligt til at være aktivt jobsøgende og at du pligt til at deltage i de samtaler vi og Jobcenteret indkalder dig til. Nogle af disse samtaler har du pligt til selv at booke. Hvis du får formidlet et konkret job, du kan bestride, kan du ikke afvise det, uden at det har konsekvenser for din dagpengeret.

Arbejdskravet indebærer, at du skal vise at du kan og vil arbejde og at du rent faktisk har gjort det. Arbejdskravet skal være opfyldt, inden du igen kan få dagpenge. For at opfylde arbejdskravet skal du:

  • Som fuldtidsforsikret have fået indberettet 300 løntimer til Indkomstregistret i en sammenhængende periode, der dækker 3 måneder ved månedsindberetninger, eller 276 løntimer i en sammenhængende periode, der dækker 12 uger ved uge- eller 14-dages-indberetninger
  • Som deltidsforsikret have fået indberettet 150 løntimer til Indkomstregistret i en sammenhængende periode, der dækker 3 måneder ved månedsindberetninger, eller 138 løntimer inden for en sammenhængende periode, der dækker 12 uger ved uge- eller 14-dages-indberetninger.

Arbejdet skal være på udbudt på almindelige løn- og arbejdsvilkår og uden offentligt tilskud til din løn.

Er der både indberettet løn månedsvis og uge- eller 14-dagesvis, er den seneste indberetning afgørende for, hvilket løntimekrav du skal er skal opfylde. Løntimekravet gælder for den forsikringsstatus, du har på det tidspunkt, hvor du søger om dagpenge igen.

Det er desuden muligt at opfylde arbejdskravet med en samlet indtægt opgjort som A- og B-indkomst samt overskud ved selvstændig virksomhed, der i et indkomstår udgør mindst 273.504 kr.  for fuldtidsforsikrede. Beløbet er gældende i 2025.

Du må ikke have fået dagpenge i det pågældende indkomstår. Det er kun indkomstår, der er afsluttet efter det tidspunkt, hvor der er truffet om arbejdskrav, du kan bruge.

I disse situationer er vi forpligtede til at vurdere din rådighed
  • Hvis vi får besked om, at du ikke er mødt frem til et skriftligt indkaldt møde hos Jobcenteret eller et møde vi har indkaldt dig til i lokalafdelingen.
  • Hvis vi får besked om, at du ikke har oprettet dot CV på jobnet.dk senest 2 uger efter du meldte dig ledig på jobnet.dk, eller hvis dit CV ikke er tilgængeligt for Jobcenteret eller ikke er aktivt.
  • Hvis vi får besked om, at du uden gyldig grund afviser at medvirke i aktivering eller andre aktiviteter, herunder udarbejdelse af Min plan, eller at du har afbrudt en aktivering.
  • Hvis Jobcenteret sender os en begrundet anmodning om en rådighedsvurdering.
  • Hvis vi selv bliver opmærksom på andre forhold, der stiller spørgsmålstegn ved din rådighed. Det kan fx være i forbindelse med selvstændig virksomhed, opsigelse af fuldtidsarbejde for at overtage deltidsarbejde og sæsonarbejde.
  • Efter længerevarende sygdom skal vi have informationer både om sygdommens art og varighed.